Laatste wijziging: 26 oktober 2003 22:12

31 mrt

Paus Johannes Paulus II tijdens de H. Mis op Sacramentsdag 2000 te Rome, bij het begin van het Internationale Eucharistische CongresEncycliek over de Eucharistie
Tijdens de toespraak voorafgaand aan het Angelus-gebed heeft Paus Johannes Paulus II aangekondigd dat hij tijdens de viering van het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag de encycliek over de Eucharistie zal ondertekenen. Daarmee vervalt de gebruikelijke "Brief aan de priesters". Anderzijds wordt het belang van deze brief aan de priesters aanmerkelijk verhoogt, nu het een Encycliek wordt, die gericht zal zijn aan de priesters en door hen aan de gehele Kerk. Deskundigen gaan ervan uit dat de in leven van tal van katholieken gegroeide onduidelijkheid over o.a. de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de Eucharistie reden is tot deze brief. Ook de tendens om, daar waar de diverse kerken en kerkelijke gemeenschappen nog gescheiden zijn, toch samen de Eucharistie of het Avondmaal te vieren een grote zorg van de Paus is. Door deze zgn. oecumenische vieringen geven sommigen aan de feitelijke betekenis van vooral de Eucharistie niet meer willen zien of gewoon niet meer weet wat de kerkelijke leer is. In de diverse toespraken van de Paus tijdens het Eucharistisch Congres te Rome tijdens het Heilig Jaar heeft hij al enigszins een voorproef gegeven van zijn zorgen en zijn talent om dit grote geloofsgoed uit te leggen.

31 mrt

Bodar over "Dominus Jesus: een opening tot dialoog"
Woensdag 2 april 2003 houdt dr. Antoine Bodar voor de Gertrudisacademie afdeling 's-Hertogenbosch een lezing onder de titel: Dominus Iesus : een opening tot dialoog. De lezing begint om 20.15 u. in het Sint-Janscentrum, Papenhulst 7 in 's-Hertogenbosch. Ze wordt voorafgegaan door een Heilige Mis om 19.30 u. Voor verdere inlichtingen kunt u zich richten tot Hans de Jong tel. 0165-567077 (privé) of 076-5223444 (werk)

31 mrt

Pauslijke Raad voor het Gezin een Familielexicon uitgegeven
Lange tijd geleden was het reeds aangekondigd, sinds kort is het in het Italiaans beschikbaar: een lexicon waarin onderwerpen als homosexualiteit, anti-conceptie, zwangersschapsafbreken en gelijke behandeling worden uitgelegd vanuit het Vaticaanse standpunt. Aan de definitie van een 78 tal begrippen hebben o.a. Kardinaal Leo Scheffczyk en psychologe Christa Mewes meegewerkt. Belangrijkste reden is om mee te spreken in het grote koor van stemmen, waardoor er een bepaalde verwarring van terminologie is ontstaan en bepaalde uitdrukkingen afgezwakt zijn. In het Frans wordt nu gesproken over bijv. „interruption volontaire de la grossesse“, waar de duidelijkheid van het woord moord, doodslag en verstikken van een kind niet meer in te herkennen is. Aan verdere vertalingen wordt nog gewerkt. De helderheid van de uiteenzetting van het Katholieke standpunt zal niet door iedereen in dank worden afgenomen, wereldwijd echter wel ondersteuning geven om te komen tot een eenduidige beschrijving van de Katholieke leer, van de Boodschap van Christus zelf.

28 mrt

Biecht niet de plek voor een eigen mening
In een ontvangst van leden van de Raad voor de Biechtvaders heeft de Paus gisteren erop aangedrongen dat priesters aan gewetensonderzoek doen. Vooral in de biecht zouden ze na moeten gaan of ze trouw zijn gebleven aan hun eed van trouw bij de priesterwijding. Nadrukkelijk waarschuwde de Paus ervoor dat priesters de beicht gebruiken om persoonlijke zienswijzen te verkondigen, die niet in overeenstemming zijn met de kerkelijke leer. Dit geldt naast zaken betrekking hebbende op het huwelijk ook op bio-ethische vraagstukken, aldus de Paus. (Bron: Radio Vaticana

25 mrt

Angelus-gebed
Drie maal daags bidt men het Angelus, het Engel des Heren. Op diverse plekken hoort men dan nog de klokketoren luiden, in ieder geval om 12.00 's middags, maar vaak ook nog 's morgens en 's avonds (om 18.00). Zie www.angelus.nl 

25 mrt

Rozenkrans negen maanden bidden
Naar aanleiding van een actie in 1999 van de toenmalige president Menem, die op 25 maart een "Dag van het Ongeboren Leven"  instelde werd in tal van Zuid-Amerikaanse landen dit idee overgenomen. "Wanneer wij allemaal ons stem verheffen om het leven vanaf de conceptie te beschermen kan de wereld daar niet aan voorbij gaan", zo zei president Menem. De pro-life-beweging Human Life International (HLI) heeft nu samen met Oostenrijkse jongeren de aktie "Rozenkrans voor het Leven"  gestart op 25 maart. Negen maanden lang, vanaf de Aankondiging van de Heer tot Zijn geboorte met Kerstmis, zal dagelijks de Rozenkrans gebeden worden om daarmee het voor het ongeboren leven bescherming af te smeken. 

24 mrt

Kracht van het gebed om 'moordplekken' te sluiten
Op het feest van de Aankondiging van de Heer (Maria Boodschap, 25 maart) in een tijd dat in Irak oorlog gevoerd wordt, is er in Amerika een actie gestart, waarbij parochies bidden voor het sluiten van de zogenaamde "abortusklinieken". In grote getale is men de straat opgegaan om te protesteren tegen het onnodig doden van de Iraakse burgers door het geweld van de oorlog en dat is goed. Al jaren wordt echter in de straat om de hoek van ons eigen huis de ongeboren kinderen onnodig gedood en nauwelijks iemand gaat daarvoor de straat op. In Amerika heeft men de ca. 750 plaatsen, waar het jonge leven vermoord wordt, gekoppeld aan een aantal parochies. In deze parochies wordt nu speciaal gebeden voor het gesloten krijgen van deze "moordplekken", net zo als men nu ook in gebed is opdat het lijden en sterven in Irak een einde neemt en ook de onderdrukking en dood die op nog zoveel andere plaatsen in de wereld heerst.
In de Encycliek "Evangelium Vitae" (nr. 58) spreekt de Paus over het kwaad van de abortus provocatus:

De morele zwaarte van abortus provocatus blijkt in al haar waarheid wanneer men erkent dat men het over moord heeft en in het bijzonder wanneer men de specifieke elementen beschouwt die hem kenmerken. Hier wordt een menselijk wezen gedood, dat net pas het leven binnengaat, d.w.z. het absoluut onschuldigste wezen dat men zich kan voorstellen. Op geen enkele wijze zou men dit menselijk wezen ooit kunnen beschouwen als een agressor, veel minder nog als een onrechtvaardige agressor! Het is zwak, weerloos, zozeer dat het zelfs dat minimum aan verdediging niet heeft dat de smekende kracht van het schreien en van de tranen van een pasgeboren baby vormt. Het ongeboren kind is helemaal toevertrouwd aan de beschermende zorg van de vrouw die het in haar schoot draagt. En toch is het soms juist de moeder zelf die de beslissing neemt en erom vraagt dat haar kind gedood wordt en dat zelfs uitvoert.

21 mrt

Het Wereldjongerendagenkruis toen de Canadese jongeren met Palmzondag 2001 meekregen van de Paus. Kruis Wereldjongerendagen na Palmzondag naar Duitsland
Tijdens de Diocesane viering van de Wereldjongerendag in Rome op Palmzondag (13 april a.s.) zal de Paus het kruis van de Wereldjongerendag overhandigen aan de Duitse jongeren. 's Avonds om 18.30 is er een gebedsviering en daarna een maaltijd van de Duitse en de Canadese jongeren (omdat de laatste Wereldjongerendag in Toronto werd gehouden) in de Casa Bonus Pastor aan de Via Aurelia. Dinsdag 15 april zal het kruis in Duitsland aankomen. In de Dom van Altenberger in het Bisdom Keulen zal het tijdens de viering van Witte Donderdag en Goede Vrijdag aanwezig zijn. Paaszaterdag vertrekt het kruis naar Oslo om te beginnen aan een rondtoer door Europa en later in Duitsland zelf. 
Zie ook: www.keulen2005.nl 

20 mrt

Kardinaal Meisner: Niet God heeft de mensen verlaten, maar de mensen hebben de mensen verlaten
In een interview  heeft Kardinaal Meisner van Keulen gezegd: "Niet God heeft de mensen verlaten, maar de mensen hebben de mensen alleen gelaten. God is niet onze "dienstmaagd". Als Zijn evenbeeld heeft Hij vertrouwen in ons, dat wij Zijn wil doen in denken, spreken en handelen. Zijn wil is eenduidig: "Gij zult niet doden!"." Verderop in het interview spreekt hij zich uit voor een blijvend gebed: "Het enige, maar ook krachtigste middel dat wij op het moment hebben is het gebed. Voor onszelf en voor de mensen in de wereld is het een teken wanneer de Christenen hoop geven door te bidden en te geloven dat dit de vrede eens weer zal herstellen." Als de conclusie is dat de Kerk deze oorlog niet wil "is het van allergrootste belang om hulp en steun te bieden om aan de gevolgen van de oorlog het hoofd te kunnen bieden. Verre van ons dat we zouden zeggen: 'De oorlog hebben we niet gewild dus nu helpen we ook niet'."
(Bron: Domradio)

20 mrt

Ontmoetingen van Russisch Orthodoxe Kerk met de Katholieke Kerk gaan door
Kardinal Walter Kasper, President van de Pauselijk Raad voor de Bevordering van de Eenheid onder de Christenen, en Zijnde Eminentie Kyrill, Metropoliet van Smolensk en Kaliningrad, Voorzitter van de het Ministerie voor de externe kerkelijke relaties van het Patriarchaat van Moskou, hebben elkaar in Geneve ontmoet op 19 maart j.l. om te spreken over de situatie rond de relaties van de Katholieke Kerk met de Russisch Orthodoxe Kerk. In een open gesprek is overeen gekomen dat men verder consultaties zal gan houden om de problemen, die bestaan tussen de beide Kerken op te lossen. (Bron: Radio Vaticana)

20 mrt

Nederlandse Bisschoppen over de oorlog in Irak
In een verklaring geven de Nederlandse Bisschoppen blijk van de angst dat de oorlog in Irak niet alleen gevolgen heeft voor de burgers van dat land, maar dat er ook de kans is dat in osn eigen land de verhoudingen anders komen te liggen. Ook de schending van de internationale rechtsorde is, buiten dit specifieke geval, iets wat jaren nodig zal hebben om weer hersteld te worden.  [verklaring

20 mrt

Belgische Bisschoppen spreken zich uit over de oorlog in Irak
In een verklaring betreuren de Belgische Bisschoppen het uitbreken van de vijandelijkheden in Irak. [verklaring

20 mrt

Boodschap voor Wereldjongerendagen in diverse talen beschikbaar
Hoewel de Nederlandse vertaling nog moet verschijnen is de tekst inmiddels in de volgende talen beschikbaar: [Frans] [Engels] [Spaans] [Italiaans] [Portugees] [Duitstalig uittreksel]

16 mrt

Paus als nooit te voren in zijn roep om vrede
In een zeer indringend appel aan zowel Irak als de VN heeft de Paus vandaag tijdens hat Angelusgebed opgeroepen de vrede na te streven. In een verwizjing naar zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in combinatie met de beroemde uitspraak van Paus Paulus VI tijdens zijn eerste rede voor de VN: "Nooit meer oorlog!" riep de Paus met name de jongeren op om zich te blijven zetten voor de vrede.
In een vertaling van rknieuws.net de toespraak van de Paus. [meer

11 mrt

Boodschap voor Wereldjongerendagen 2003 - 2005
Vandaag is de Boodschap van de Paus voor de Wereldjongerendag 2003 gepubliceerd. Hij heeft als thema gekozen: "Zie daar Uw Moeder" (Joh. 19, 17). De Paus zoekt in zijn Boodschap de relatie met het Jaar van de Rozenkrans dat hij voor dit jaar heeft aangekondigd. Hij wijst erop dat jongeren ook lijden kennen zoals Jezus. Wanneer Maria dan haar Zoon aan het Kruis ziet sterven voelt zij dezelfde pijn van Hem, zoals een moeder altijd meelijdt met haar kind. Maar zij is aanwezig bij het Kruis. De jongere die lijden ondervindt mag weten dat hij niet alleen is: God is altijd bij hem. "Maria is begeleid mij elke dag van mijn pontificaat, vandaar de spreuk "Totus Tuus", gehele de Uwe". Vervolgens zegt hij dat Christendom geen mening of opinie is, het gaat om een Persoon, de Persoon van Christus zelf.
Vervolgens meldt de Paus de themata van de Wereldjongerendagen 2004 ("We willen Jezus zien", Joh. 12, 21) en 2005 in Keulen ("we willen Hem komen aanbidden", Mt. 2, 2). 
Dit jaar en in 2004 wordt deze Wereldjongerendag in de Bisdommen gevierd. O.a. in het Bisdom Den Bosch wordt het dit jaar met een speciaal programma gevierd in het weekend van Palmzondag. 

11 mrt

"Vrijwilligers moeten de hemel kennen"
Kardinaal Meisner heeft in zijn preek tot de voorjaarsvergadering van de Duitse Bisschoppenconferentie in Freising duidelijk gemaakt dat de vrijwilligers die de Kerk willen dienen op allerlei terrein niet alleen de activiteit moet kennen. "De vrijwilliger die de Kerk wil dienen, dient te beseffen dat hij een medewerker van Christus zelf is.", aldus de Kardinaal. "In deze moderne tijden komt het steeds meer voor dat mensen alleen en eenzaam zijn. Zij moeten weten  dat de vrijwilliger niet alleen toehoorder is, maar ook zorg heeft voor zijn medemens onder het bijbelse motto "Bent u niet hoeder van uw broer of zus?", ging de Kardinaal van Keulen verder. "In het Onze Vader bidden: "zowel in de hemel als op aarde." Actief zijn zonder de hemel te kennen is niet de vorm waarin de Kerkelijke caritas beoefend kan worden. Daarom is het Benedictijnse motto even simpel als helder: " Bidt en werk".
 

11 mrt

Kerk open op zaterdagavond laat voor de jongeren
Om tegemoet te komen aan het leefritme van de jongeren opent Fr Paolo Iannaccone zijn kerk in Trieste zaterdagavond laat vanaf 23.00 tot en met 02.00 zondagnacht. Immers de jeugd maakt zich dan op om naar de disco te gaan. Tijdens de eerste openstelling kwamen zo'n 60 jongeren een moment binnen om te komen bidden. Zelf zoekt hij de jongeren ook op in bars en de disco's om met hun te spreken over het gevaar van alcohol en drugs.

10 mrt

Maart - Jozefmaand
Van oudsher wordt de maand maart toegewijd aan Jozef. Op 19 maart wordt het hoogfeest gevierd van de Patroon van de Kerk, de Bruidegom van Maria. Een kleine eenvoudige site is nu opgezet om wat achtergrond informatie te geven en een aantal gebeden. De site wordt nog verder uitgebouwd. Vanwege het niet beschikbaar zijn van een domeinnaam met de gebruikelijke spelling wordt gebruik gemaakt van een alternatieve schrijfwijze: www.josef.nl 

9 mrt

Doopleerlingen ontvangen
In de dom van Münster heeft mgr. Reinhard Lettman in een Vesperviering 47 jongere en volwassenen de handen opgelegd die in de verschillende parochies met Pasen gedoopt zullen worden. Daarnaast ontving hij tevens een drietal volwassenen die wel gedoopt waren, maar met Pasen in de Kerk zullen worden opgenomen en daarbij het Vormsel en de Eerste Communie zullen ontvangen. Van oudsher is het een gebruik om dat doopleerlingen juist in de Veertigdagentijd zich bijzonder voorbereiden op hun doop met Pasen. Ze hebben zich al een jaar voorbereid, het als doopleerling ontvangen door de Bisschop is de laatste fase daarvan en toont de eenheid met de Kerk. "De beslissing om om de doop te ontvangen en in de Kerk opgenomen te worden op latere leeftijd moet ieder uit eigen geweten nemen. Maar er moeten ook mensen zijn die hun daarbij begeleiden. Het pasgeboren kind wordt begeleid door zijn ouders, wanneer het kort na zijn geboorte gedoopt wordt.", aldus de Bisschop.  "Wij wensen u, dat het Licht van Pasen, het Licht van de verrezen Christus, het Licht van de doop, waarvoor de doopkaars het symbool is, het licht van het Leven in u harten doet ontvlammen", wenste de Bisschop.

7 mrt

Compendium van de KKK
7 december a.s. is het 10 jaar geleden dat de Paus de eerste versie van de Katechismus van de Katholieke Kerk heeft gepubliceerd die vervolgens in 1997 zijn definitieve editie kreeg. Omdat er sindsdien door diverse Bisschoppenconferenties en diverse instituten gewerkt is aan een eenvoudigere editie heeft de Paus Kardinaal Ratzinger de opdracht gegeven om een Compendium van de KKK samen te stellen, zodanig dat deze de gehele geloofs- en moraalleer zuiver weergeeft in lijn met de KKK. Daarmee wordt die editie van het Compendium de richtsnoer voor de vertalingen. De brief met deze opdracht is gedateerd op 2 februari j.l.

6 mrt

Bartholomeusactie
De RKJ Leiden, een tienergroep en jongerengroep uit Leiden en omstreken, is zeer actief bezig. De jongerengroep heeft onlangs een Harteburg-actie gehouden. Deze actie wordt nu herhaald in de Bartholomeuskerk te Schoonhoven, waarbij deze eens grondig schoongemaakt zal worden door deze Leidse jongeren. Deze Bartholomeusactie en andere acties in de vorm van een "heitje-voor-een-karweitje" heeft o.a. tot doel om jongeren in Oost Europa in staat te stellen naar de Wereldjongerendag in Keulen 2005 te gaan.

5 mrt

Koor Sterre-der-Zee, Maastricht in Rome
De Paus begroette tijdens de Algemene Audiëntie van vandaag een groep Nederlandstalige pelgrims:
"Ik groet alle Nederlandse en Belgische pelgrims, in het bijzonder de leden van het koor van de Onze-Lieve–Vrouwebasiliek uit Maastricht.
Vandaag, Aswoensdag, willen wij vasten en bidden voor de vrede in de wereld, en beginnen wij een periode van gebed, boete en inkeer, de Veertigdagentijd.
Van harte verleen ik u de Apostolische Zegen.
Geloofd zij Jezus Christus!
"

2 mrt

Zimbabwe en Christen vervolgingen
De Bisschop van Bulawayo in Zimbabwe, mgr. Pius Ncube, is afgelopen vrijdag door de politie opgepakt voor ondervraging. Eerder in de week waren al 19 andere priesters opgepakt. Later vertelde de Bisschop dat hem te verstaan was gegeven dat zijn preken uitsluitend een religieus karakter mochten hebben. Hij heeft echter daarop gezegd dat honger, economische onderdrukking en geweld niet te scheiden zijn van religie. Wanneer de mensen lijden kan de kerk zich daar niet afzijdig van houden. President Mugabe heeft na de verkiezingen in maart de strijd tegen de kerk harder dan daarvoor ingezet. 

2 mrt

Gebed bij dreiging van oorlog en geweld
God, Gij hebt de vrede lief 
in U vindt zij haar oorsprong; 
U kennen is leven, U dienen is heersen. 
Behoed uw dienaars voor elke dreiging van oorlog 
en laat ons die op uw bescherming vertrouwen 
geen vijandelijk wapengeweld te vrezen hebben. 
Door Christus onze Heer.
(Bron: Katholiek Gebedenboek)

1 mrt

030305_paus_aswoensdag_a.jpg (30478 bytes)Pauselijke gebedsintenties voor de maand maart
Algemene gebedsintentie:
Dat het volk van God en zijn herders zich steeds meer mogen realiseren hoe belangrijk het sacrament van boete en verzoening is als gave van Gods vergevende liefde.
Gebedsintentie voor de missie:
Dat de plaatselijke kerken in Afrika in de moeilijke situatie waarin ze verkeren, de dringende noodzaak inzien om trouw en moedig het Evangelie te verkondigen.