Compendium van de KKK in de maak

Excerpt uit de brief van Paus Johannes Paulus II aan Kardinaal Ratzinger waarin hij de opdracht geeft om een Compendium van de KKK te schrijven.

......

Het Compendium van de Katechismus van de Katholieke Kerk zal een samenvatting moeten geven van de essentiële en fundamentele inhoud van het geloof van de Kerk, in respect voor de diepgang en doctrinaire integriteit, waardoor het stijgt boven het niveau van louter een "vademecum", zodanig ook dat ieder mens, gelovige en niet-gelovige, het zal aanvaarden en daardoor in één overzicht het volledige panorama van het Katholieke geloof kan overzien. Het zal als bron, model en referentiepunt de Katechismus van de Katholieke Kerk behouden en daarmee de autoriteit en de belangrijke impact van de synthese aangeven, maar ook een stimulans om deze beter te leren kennen als een ultiem instrument om het geloof te onderwijzen.

Voordat het Compendium goedgekeurd zal worden zal het voorgelegd worden aan alle Kardinalen en de voorzitter van de Bisschoppenconferenties.

Ik ben ervan overtuigd dat het geen eenvoudig werk is maar met de hulp van God en de medewerking van u, Kardinaal [Ratzinger], en de inzet van uw medewerkers zal het op korte termijn tot stand kunnen komen.

.....

Gegeven in het Vaticaan, 2 februari 2003

Paus Johannes Paulus II

Uit de berichtgeving van Kerknet.be (enigszins aangepast)

Paus Joannes-Paulus II heeft in een brief aan kardinaal Ratzinger opdracht gegeven voor een compendium van de “Catechismus van de Katholieke Kerk”. Die catechismus werd tien jaar geleden gepubliceerd. De paus vraagt aan de prefect van de Congregatie van de Geloofsleer om een speciale commissie op te richten om de synthese uit te werken. De samenstelling en publicatie van de catechismus was een van de uitlopers van het Tweede Vaticaans Concilie. In 1986 werd op vraag van de paus gestart met het opstellen ervan. Na enkele proefedities in het Frans (1992), het Duits (1993) en het Engels (1994) verscheen in december 1997 de Latijnse versie. In september 1997 werd deze door de Paus tot de definitieve basiseditie verklaard. 

De Oostenrijkse kardinaal Schönborn had ter gelegenheid van de 10de verjaardag van het verschijnen van de nieuwe katholieke catechismus uit 2002 nog gepleit voor de publicatie van een ingekorte versie van de ruim 500 pagina’s tellende catechismus. De kardinaal speelde zelf een niet onbelangrijke rol bij het tot standkomen van de nieuwe catechismus. 

De brief met het verzoek voor het opstellen van een “kleine catechismus" aan kardinaal Ratzinger is het gevolg van het congres dat van 8 tot 11 oktober 2002 plaatshad, naar aanleiding van de tiende verjaardag van de eerste publicatie en de vijfde verjaardag van de definitieve versie. De deelnemers hielden er een pleidooi voor een compendium dat de essentiële en basiselementen van de katholieke leer en moraal op een bondige en duidelijke manier zou uitleggen, op basis van de catechismus van 1997. Die synthese, die door een commissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende dicasteries, moet voorbereiden, moet later de goedkeuring krijgen van het Vaticaan. Het compendium zal het referentiewerk en de basis vormen voor vertalingen naar andere talen. De brief van 2 februari geeft toestemming om met dit project van start te gaan. 

In zijn brief schrijft de paus dat de catechismus een grote verspreiding kende in de hele wereld en zijn nut en tijdloosheid bewezen heeft. Hij stelt tegelijk een grote nood vast aan een compendium. “Maar de praktijk wijst uit dat het niet makkelijk is in een samenvatting de compleetheid en integriteit van het katholieke geloof te bewaren”. Volgens de paus moet het een soort ‘vademecum’ worden dat mensen, gelovigen en niet-gelovigen, toestaat zicht te krijgen op het panorama van de katholieke Kerk. De paus beseft dat dit geen eenvoudige opgave is. “Maar ik ben ervan overtuigd dat het op relatief korte termijn volbracht zal worden.”

 

Terug

 
Samenstelling, vertaling  en bewerking: © 2001-2003, Stichting InterKerk, Poeldijk
Bron:  www.vatican.va 
2003030701.htm